Articole -  Blondele scad instinctul agresiv al barbatilor - fragment

Psihologia Azi Magazin

Stii cum se numeste o blonda vopsita? Inteligenta artificiala. Dar o blonda naturala? Gaura neagra. Blonda naturala sau blonda vopsita nu are importanta. Se pare ca este de ajuns sa fii blonda pentru a fi considerata sexi, populara si mai putin inzestrata intelectual.

Staruri precum Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Sharon Stone, care au devenit tipar de frumusete, sunt blonde. 90% dintre prezentatoarele de emisiuni tv sunt blonde. Pana si numarul site-urilor despre blonde demonstreaza popularitatea acestora. Exista 449.000 de pagini web despre blonde, in limba romana, fata de 154.000 de pagini web despre brunete.

La sfarsitul ultimei Ere Glaciare femeile nord-europene au inceput sa aiba parul blond si ochii albastri. Blondele au aparut pentru prima oara in nordul Europei in urma cu 10.000-11.000 din cauza foametei. In Europa, barbatii erau cei ce se ocupau exclusiv de hrana tribului prin vanatori periculoase. Femeile si-au gasit ocupatii in construirea de adaposturi si croirea hainelor. Barbatii se intorceau putini la numar si competitia pentru atragerea barbatilor aducea la suprafata necesitatea femeilor de a se infrumuseta, iar blondul se pare ca avea cele mai mari sanse de castig. Antropologul Peter Frost, de la Universitatea St. Andrews, a reusit sa izoleze gena MC1R, mutatia genetica care a adus la aparitia parului blond. Gena are cel putin sapte variante in Europa. In restul lumii, parul si ochii negri sunt dominante.

Poate oare culoarea parului sa-ti schimbe viata?

Cred ca nu gresesc daca spun ca la un moment dat multor femei le-a trecut prin cap ideea de a se face blonde. Oana insa a trecut de la stadiul de idee la concret. "M-am facut blonda, spune Oana G. - contabila. Sunt bruneta de la mama natura si am ochii albastri. Am vrut sa vad cum imi sta blonda. Surprinzator si revoltator insa a fost urmatorul fapt: desi eu sunt o persoana mai bataioasa si gata sa-mi expun punctul de vedere, toata lumea ma trata ca pe o persoana firava, supusa, gingasa, gata sa se rupa in bucati. Parerea mea de blonda era trecuta cu vederea si aproape nimeni nu-si batea capul sa ma contrazica...

"Din punct de vedere al atractiei fata de barbati, blondul mi-a adus un avantaj".

Barbatii, pe de alta parte, desi sunt atrasi de blonde, nu pun prea mare accent pe intelectul lor. Andrei M. isi trateaza colegele blonde cu mai multa intelegere. De ce? Nici el nu stie. "Cu colegele sau femeile blonde nu-mi prea vine sa ma lupt in idei. Le las sa-si spuna punctul de vedere dar, recunosc, nu prea-l iau in seama. Nu stiu de ce. Poate pentru ca nu au prea multa hotarare".

Blondele scad instinctul agresiv al barbatilor

Firul de par are si el "un cuvant de spus". Are greutate. Grosimea lui dicteaza daca te certi cu o blonda sau cu o bruna. O bruneta e considerata, din cauza hormonilor, mai agresiva, mai combativa, mai inteligenta. Ea are firul de par mult mai gros si pilozitate mai mare. Si asta o spun cosmeticienele. "Blondele, spune psihoterapeuta Cristiana Levitchi, sunt asemuite inconstient cu ceva naiv sau prost. Acest ceva este copilul mic care la nastere nu are prea mult par, ceea ce se asociaza cu parul blond. Barbatii se induioseaza la vederea unui copil mic sau nou nascut. In fata copiilor le scade instinctul agresiv. Acelasi lucru se intampla si cu blondele, sau cu barbatii in fata blondelor. Instinctul agresiv scade. Cu alte cuvinte iti vine mai greu sa te "razboiesti" si sa combati intelectual cu o blonda decat cu o bruneta. Pana in prezent nu exista nicio cercetare care sa confirme perceptia sociala conform careia blondele sunt proaste. Asemuirea inconstienta a blondelor cu naivitatea este inselatoare. In realitate, blondele sunt la fel de agresive, combative, inteligente ca si brunetele.
Lungimea parului nu conteaza

Femeile cu par lung si blond sunt considerate sexi fata de cele cu par blond si scurt. Brunetele cu par scurt sunt percepute ca fiind mai competente decat brunetele cu par lung.

Gina Gheoca
Sensart