Articole - Fanteziile sexuale


"Organul" principal sexual este creierul. Dorinta sexuala este mai intii psihica, cea fizica fiind materializarea celei dintii.

Fantasmele ajuta la mentinerea si cresterea dorintei sexuale, la cresterea intimitatii si a vietii afective intre doi parteneri.

Este bine insa sa tinem seama si de faptul ca, unele fantasme, daca se materializeaza lasa "un gust amar" partenerilor de cuplu (in cel mai bun caz). Este vorba de vestita fantasma a barbatului "cu 2 femei", pe care unii parteneri o pun in aplicare, dupa care relatia dintre cei doi se deterioreaza. Posibil ca, in astfel de cazuri ca partenera sa nu fi dorit cu adevarat sa experimenteze asa ceva si sa fi facut acest lucru de dragul partenerului. Orice lucru, care nu este liber consimtit de catre cei 2 poate duce la ruptura. Acelasi lucru se poate intimpla si cu fantasma de sex in grup pe care pot sa o aiba si femeile si barbatii.

Prescriptiile sociale orienteaza si sustin diferentele privind modelele de rol feminin si masculin cu o serie de comportamnete specifice (ex. "o femeie nu trebuie sa fie agresiva, un barbat nu trebuie sa plinga").

Fantasmele la femei si barbati se pot clasifica dupa trasaturile psihosexuale feminine si masculine, dupa epoca (unele dintre ele).

Astfel, trasaturile feminine sint : emotivitate, afectivitate, preferinta pentru materii umaniste, blindete, tact, manifesta nevoie de protectie, orientare in a se destainui cu usurinta, comunicare, moliciune, gratie, dependenta, atitudine de sacrificiu, pasivitate (de aici tendinta "masochista") etc.

Ca trasaturi masculine amintim: agresivitate, logica, independenta, duritate, au tendinta de a ascunde emotiile si a comunica strict la obiect, preferinta pentru materii tehnice, lipsa de pudoare, atitudine de cuceritor, vinator, activism (de aici atitudinea "sadica") etc.

De aici ies la iveala si fanteziile. De aceea se presupune ca femeia prefera fantezii mai romantice, care sa implice erotism si barbatul are mai mult fantezii agresive. Preferinta femeii pentru preludiu si postludiu in actul sexual, este inscrisa si biologic, dar arata si tendinta de a pune accent pe romantism. Preferinta barbatului de a pune accent mare pe actul sexual, arata atitudinea de cuceritor, vinator (mai ales in pozitiile ce implica dominare, forta - pozitia "misionarului" si "pe la spate").
Fanteziile cele mai des intilnite ar fi: a face dragoste cu persoane necunoscute sau cu persoane de acelasi sex.

Fanteziile erotice se pot clasifica si in functie de nevoile specifice celor 2 sexe. Pt femei: nevoia de siguranta, de camin, de mediu stabil. Pt barbat - nevoia de respect si apreciere, de confort fizic si sexual.

Desigur ca in zilele noastre datorita si miscarii feministe, rolurile sint intersanjabie, uneori. Femeile nu mai sint papusi de facut sex si copii, ci au un cuvint de spus, astfel si-n fantezii. Multe femei au fantasme agresive si dominatoare, astazi si este mai mult ca sigur faptul ca barbatul n-o mai seduce pe cal ci in decapotabila.

Psihoterapeut Cristiana Alexandra Levitchi
Sensart