Articole - De ce ne apara ochelarii ?
aparut in revista "Psihologia Azi magazin"

Ochelarii au multe intrebuintari ? Exista cei pentru vedere, cei pentru apararea de soare, cei pur estetici....

Putem sa ne intrebam ? chiar si pentru ochelarii de vedere ? pentru ce ne apara ei?

Ideea ca orice problema fizica (chiar si cea cu o componenta organica) a omului (de exemplu purtarea de ochelari sau fracturarea unui picior) are si o corespondenta psihica, a fost vehiculata mai intii de diversele filosofii ale lumii. Apoi aceasta idee a fost preluata de catre psihologie.

Ochii sint oglinda sufletului....deci relatia in exterior a interiorului....relatia noastra cu ceilalti....Oare ce nu place persoanei care poarta ochelari la sine....de vreme ce vrea sa se arate altfel decit e, purtind ochelari?

Cel ce are nevoie de ochelari de vedere ? inseamna deci ca nu vede bine....Intrebarea pe care am putea sa ne-o punem este: Oare ce nu vrea el sa vada ? De pilda am intilnit multi copii care fac otite cind nu vor sa auda ceva, sau pe cineva.....Ce poate fi atit de ingrozitor incit nu poate fi vazut, auzit, simtit....? Acel ceva "ingrozitor" pentru fiecare e altceva...."Nu vreau sa vad " pentru ca nu-mi place ce vad, sau nu vreau sa vad pentru ca ma raneste....ceea ce vad si atunci imi pun o "interfata" ? adica ochelarii ? care ma tin la distanta de lume...Adica isi pun o masca....reprezentata de ochelari. Pun o distanta intre ei si ceilalti ? ceilalti nu-i vad ochii clar, ci prin ochelari ? nu-l vad pe el ci ochelarul lui...Ar fi un mod de aparare, de cine ? De altii sau oare de sine? Ce oare nu accepta persoana care are ochelari ? la sine de nu poate accepta si la altul?

Ai nevoie de ochelari de vedere pentru ca te lasi deranjat fie de ceea ce vezi fie de ceea ce nu vrei sa vezi la altcineva....Cind o persoana are probleme cu focalizarea imaginilor ? poate se straduieste asa mult sa vada un lucru din viata sa, incit exagereaza....Miopul nu vede la departare...in viitor. Oare nu vede mai departe de Sine insusi? Oare nu reuseste sa-i vada, sa-i perceapa pe ceilalti? Hipermetropul ? in schimb nu vede de aproape ? adica nu se vede pe sine, nu vede prezentul, nu vede ce e alaturi de el....ci se preocupa prea mult de viitor....Cel care are strabism e posibil sa vada lumea pe dos.....Cei care au astigmatism e posibil sa fie excesivi in dorinta lor de cunoastere a tot si toate.

Din alt punct de vedere ? ochii corespund ?chacrei 6 ? adica Ajna ? luciditatea, ratiunea, claritatea, cerebralitatea, logica. Poate de acceea prin compensare ? "ochelaristii" ? devin "intelectuali" si sint si perceputi asa (drept intelectuali)? adica oameni care gindesc si se culturalizeaza....Am intilnit multi intelectuali care au dezechilibrata aceasta chacra ? adica citesc mult, sint foarte culti ? analizeaza mult, devin excesiv de cerebrali....in detrimentul afectivitatii....Oare ce vor ei sa ascunda sub cultura si intelectualitate....? Oare nu-s prea sensibili si afectivi si vor sa mascheze acest lucru?

Cit despre cei care poarta ochelari cind nu le trebuie....- pot avea multe motive ? sa fie mai interesanti, sa para intelectuali, deoarece nu se simt ca atare..... Ne putem pune intrebarea ? oare nu se plac deloc pe ei din moment ce simt nevoia sa-si puna un accesoriu de acest gen....?

Sint interesanti cei care poarta ochelari de soare ? in plina iarna ? ochelarii de soare ? ne feresc de soare, pentru ca pe unii ii orbeste....Soarele in multe mitologii reprezinta principiul masculin. Oare ce relatie exista intre cei care poarta ochelari de soare si propria masculinitate, sau oare ce relatie au ei cu propriul tata?

Evident purtarea ochelarilor de soare a devenit o moda....Asta poate sa insemne ca toti avem probleme cu "pater familia"?...Societatea actuala este una patriarhala, altfel daca ar deveni matriarhala e posibil sa avem nevoie de ochelari care sa ne apere de luna....adica de principiul feminin....

Psihoterapeut Cristiana Alexandra Levitchi
Sensart