Psihoterapie - De stiut

Criterii pentru dezvoltare personala, consiliere, psihoterapie (ambulatorie), coaching individual/sau grup:

Persoanele care vin la dezvoltare personala, consiliere, psihoterapie, coaching :

Este nevoie sa aiba :
- motivatie intrinseca (sa nu intervina nimeni altcineva pentru ele, sa nu fie trimise, somate de de sot, sotie, parinti, colegi, sefi)
- sa aiba deschidere psihologica, simt psihologic, sensiblitate psihologica
- sa aiba capacitate de a isi examina comportamentele si de a le analiza
- sa aiba capacitate de introspectie
- sa fie disponibile pentru autodezvaluire
- sa aiba capacitate de a gindi despre emotiile proprii
- sa aiba QI peste 80
- sa nu fie incadrate in categoriile de mai jos*

*Nu corespund persoanele :
- fara simt psihologic care refuza sau sint incapabile de a se autoanaliza, fara simt al introspectiei
- insuficienta de a isi stapini propriile emotii si sentimente
- care doresc sa li se dea raspunsuri pe tava, fara a lucra ele deloc la constientizarea problemelor
- care refuza sistematic luarea in considerare a unor cadre de referinta noi, a unor alte perspective decit cele vechi
- care refuza disconfortul sedintelor (a lucra asupra noastra este de multe ori dificil – si este nevoie de un anumit grad de toleranta a suferintei)
- care au un grad mare de negare a problemelor
- care sufera de tulburari cerebrale (neurologice), demente
- care au QI sub 80

Persoanele cu urmatoarele tulburari de mai jos au nevoie mai intii de tratament psihiatric:
- persoanele cu boli psihotice si in episod acut psihotic (schizofrenie, cu deliruri cronice sistematizate - paranoia si parafrenii, psihoza maniaco-depresiva numita mai nou tulburare afectiva bipolara, depresie psihotica)
- persoanele anorexice care necesita tratament clinic – psihiatrie
- persoanele cu episod acut depresiv mediu-profund cu tendinte suicidare
- persoanele cu tulburari de personalitate (sociopatii, psihopatii): de tip paranoid, de tip schizoid, de tip antisocial, de tip histrionic, de tip obsesiv-compulsiv, de tip evitant, de tip emotional instabil (borderline)
- persoanele cu adictii : drog, alcool
- persoanele care au boli degenerative, grave care le afecteaza fizic au nevoie inainte de psihoterapie de a urma tratament medical

Persoane cu episoade psihotice acute, care au o boala psihica, tulburare de personalitate diagnosticata, anorexie, dependenta de drog, alcool au nevoie mai intii de consult psihiatric si/sau tratament medicamentos psihiatric si apoi deseori de terapie intr-un grup de suport cu persoane cu aceeasi problematica si/sau terapie individuala/de familie in cadrul spitalicesc/ambulatoriu.Din cauza programului de lucru, probabil nu voi raspunde la telefon in timp ce sintem cu un alt client/a. Este necesar sa insistati. Fac tot posibilul sa raspund la telefonul dumneavoastra in aceeasi zi. Este necesar sa lasati macar un numar de telefon la care va putem gasi. Daca credeti ca nu puteti astepta, contactati-va medicul de familie, policlinica sau spitalul cel mai apropiat si solicitati ajutorul psihologului sau psihiatrului, sau a altui specialist (coach). Daca nu sint disponibila pe perioade lungi de timp, va voi oferi numele unui coleg/colega pe care sa-l/s-o puteti contacta.
Terapeutul/(coach-ul) nu poate avea o alta relatie decit cea profesionala, cu clientul (cu alte cuvinte nu poate avea relatii de afaceri, prietenie sau sexuale). In cazurile in care relatiile sint confuze este bine sa se intrerupa terapia si/sau clientul sa mearga la un alt terapeut.
Terapeutul nu face terapie cu familia sa, colegi, prietenii, cunostiintele, seful, familia sefului, sau persoanele cunoscute in diverse medii sociale.

Responsabilitatile partilor in sedintele de dezvoltare personala/consiliere/coaching/psihoterapie

Scopul nostru, ca profesionisti, este de a gasi solutii impreună cu dvs. pentru problemele pentru care apelati la noi.
Responsabilitatile noastre sunt de a fi prezenti la intalnirile stabilite de comun acord, de a intreprindem  toate actiunile pe care le consideram necesare, in realizarea scopului prevazut mai sus. Eu si dvs functionam de pe pozitii de egalitate. Nu depinde de mine sa va fac eu dvs ceva si nici dvs nu veniti laspecialist  asteptindu-va ca el sa faca totul pentru dvs.  Consultanta, consilierea, psihoterapia, dezvoltarea personala nu constituie panacee universale. . Imi asum obligatia de a va oferi cadrul de lucru, sa va ofer asistenta de-a lungul procesului unde vom explora impreuna aspectele si dificultatile cu care va confruntati. Ca specialist, sint dispusa sa lucrez impreuna cu dvs pentru realizarea schimbarii pe care o doriti.
Intilnirile noastre vor continua cit timp este util pentru dvs. Puteti intrerupe sedintele, daca asa considerati. In acest caz ar fi de dorit sa ma anuntati cu doua sau patru saptamini inainte, deoarece este necesar ca incheierea sa fie planificata, pentru a putea include unele activitati.
In cazul in care serviciile noastre nu sunt cele mai potrivite pentru dvs., va putem recomanda serviciile altor profesionisti din domeniu.
In cazul in care se observa ca nu exista nici un beneficiu din sedinte, consilierea(terapia/coachingul) poate lua sfirsit. Si dvs puteti sa va retrageti de la participarea la sedinte si de a apela la alt specialist. 
Vă garantam confidentialitatea celor discutate in timpul intalnirilor noastre, cu anumite exceptii in care incalcarea confidentialitatii este "necesara": intentia dvs. de a va vatama, intentia dvs. de a vatama alte persoane, "pentru protectia sanatatii publice, pentru prevenirea unui pericol iminent, pentru prevenirea savârsirii unei fapte penale sau pentru împiedicarea producerii rezultatului unei asemenea fapte ori pentru înlaturarea urmarilor prejudiciabile ale unei asemenea fapte." Este necesar sa raportam cazurile care prezinta un pericol pentru sine sau pentru altii, ca si cazurile suspecte de a fi victime ale abuzurilor. In aceste cazuri suntem obligati sa anuntam pe cineva din afara psihoterapiei.
In caz de inregistrare video, audio, vi se ia consimtamintul. Putem constata pe parcursul procesului de testare, evaluare, consiliere si psihoterapie ca ajungem intr-un impas profesional sau ca sintem in postura de a ne depasi limitele de competenta. Atunci vom consulta colegii sau supervizorul. Orice psihoterapeut are un supervizor, la care se adreseaza cind se simte depasit de o anumita situatie profesionala sau cind doreste sa-si analizeze vreun caz. (cazul va fi prezentat fara a da nume ). Discutarea cazurilor se face pentru intelegerea mai buna a problematicii aduse in discutie si pentru ajutorarea in mai bune conditii a clientului respectiv. Putem discuta problemele din sedinte pentru o mai buna intelegere a lor,  in cadrul intervizarilor, sau sesiuni stiintifice (cu pastrarea anonimatului). Acest lucru nu inseamna incalcarea confidentialitatii. Putem folosi datele si insemnarile din sedinte, in scop de comunicare stiintifica, conferinte, scrieri (modificind informatiile care pot duce la identificare ex "directorul/directoarea celui mai mare concern de.....din Romania", datele de identificare fiind patrate secrete). Daca este esentiala comunicarea unor date care pot duce la identificare, se cere consimtamintul, permisiunea.
Daca eu am o urgenta in ziua si ora programata cu dumneavoastra, atunci va voi oferi o sedinta cit mai repede posibil (in aceeasi saptamina).
Cind veniti pentru prima oara la sedinta este nevoie sa va asigurati ca ati luat toate detaliile despre  locatie, ora si data. Daca sunati in ziua sedintei cu 10-20 minute  inainte de sedinta pentru a mai intreba despre locatie, s-ar putea sa nu pot sa va raspund, deoarece pot fi cu o alta persoana in sedinta si nu o sa va raspund.
Sedintele /sesiunile  vor fi programate prin telefon sau email. Nu va asteptati sa va raspund pe email in afara orelor de psihoterapie. Nu se fac sedinte (dezvoltare personala, consiliere, coaching,  psihoterapie) prin e-mail decit in anumite cazuri in care persoana nu se poate deplasa, este in alt oras, tara.
Sedintele au o frecventa variabila, de obicei o data pe saptamana. In anumite cazuri se pot face si doua sedinte pe saptamina.
Doar in situatii de urgenta si criza puteti sa ma sunati in afara sedintelor  (vom stabili de comun acord in ce conditii)
Lasati-va telefonul pe silentios pe parcursul sedintei.
Sedinta nu se prelungeste (decit daca nu am o alta persoana la rind si in cazuri exceptionale - criza).
Primele doua sesiuni/sedinte intotdeauna sint de intercunoastere, de evaluare a cazului dumneavoastra,  a traseului de viata trecut si actual.
Responsabilitatile dvs. sunt de a veni la intalnirile stabilite de comun acord, in caz de contramandare de a ne anunta cu suficient timp inainte (de preferat cu doua zile inainte, daca nu se poate cu 24 de ore inainte), pentru a ne putea re-planifica ora respectiva.  In cazul in care doriti sa schimbati ora si data, rog sa ma anuntati cu suficient timp inainte (doua zile inainte). Doar in cazuri exceptionale (accident, deces, boli acute transmisibile - gripa, varicela) nu platiti sedinta programata.
Aveti responsabilitatea de a lucra in echipa cu noi pentru bunul mers al sedintelor, de a achita costurile serviciilor. 
Ajungeti la ora stabilita, nici inainte, nici mai tirziu.
Daca intirziati la sedinta, este posibil sa nu fiti motivati/motivate sau sa evitati inconstient discutarea unei probleme. Daca nu ajungeti la timp la o sedinta si nu ati anulat sedinta inainte de inceperea ei, voi presupune ca veti participa la ea. Sedinta se va plati integral, indiferent cit intirziati dvs
Daca se intimpla sa lipsiti la doua sedinte la rind, este bine sa va intrebati ce se intimpla si sa discutam despre aceste aspecte.
Daca nu veniti la o serie de sedinte la rind va trebui sa intrerupem sedintele.
Daca doriti sa intrerupeti sedintele, puteti alege acest lucru cit si inceperea altor sedinte cu un alt terapeut.
Daca nu efectuati plata la sedinta curenta, poate acesta este un semn ca aveti o problema cu programarea finantelor si este necesar de discutat in terapie.
Dvs va asumati responsabilitatea de a participa regulat si punctual la sesiunile noastre si de a optimiza modul de utilizare a timpului petrecut impreuna. In calitate de client este nevoie sa spuneti ce anume doriti sau schimbati si ce sinteti dispus/a sa faceti pentru a provoca schimbarea dorita, punind in balans beneficiile si riscurile schimbarii pe care o doriti.
Pentru a ajunge la rezultatele dorite este nevoie sa va asigurati ca doriti cu adevarat schimbarea, sa fiti onest/a cu dvs insiva, sa va asigurati ca sinteti gata de a actiona in sensul schimbarii si sa primiti ajutor, sinteti dispus/a sa incercati noi metode si moduri de a actiona si sa imi specificati cind nu exista o schimbare pentru a putea discuta din ce motiv nu se intimpla ce doriti. Este nevoie sa fiti constiet/a de concentrarea mea ca specialist pe interesul dvs, nu doar a obiectivelor dvs. Este nevoie sa constientizati sprijinul si incurajarile mele ca specialist, insa sa fiti constiet/a si ca dvs personal o sa faceti eforturile pentru beneficiul si schimbarea dorita. De asemeni este nevoie sa puneti in aplicare si sa aplicati noi metode si proceduri invatate in procesul sedintelor.
Nu se poate spune tocmai de la inceput care va fi durata, de aceea din cind in cind de-a lungul sedintelor este necesar sa evaluam/reevaluam si planificam obiectivele. A rezolva simptomul este una si a rezolva cauzele problemei dvs este altceva. O interventie eficienta se adreseaza cauzelor, nu doar remiterii simptomelor. Timp de o luna de zile o sa constietizati problema dvs si o sa aflam impreuna cauzele ce au dus la ea. Personal cred ca o interventie eficienta nu este aceea care are pe moment rezultate "spectaculoase", ci in timp, rezultate durabile.
Sensart