Articole - Teama de a fi singur

Aceasta teama apare foarte des si decriptat la copii, copii care le e teama sa ramina singuri in intuneric, de obicei. Descoperim, pe parcursul anamnezei ca si mamei ii e "teama de singuratate".... si ca atare descoperim ca aceasta teama "se invata". Ceea ce se numeste in termeni medicali "anxietate de separare" se refera la dependenta acuta a copilului mic de mama, deci tot teama de a fi singur...

Teama de a ramine singur se poate ascunde sub multe alte probleme ale persoanei adulte, care intra intr-un cabinet de psihoterapie. Se poate sa se ascunda si sub dorinta de a fi mereu la petreceri, in lume, cu prietenii.

Fobiile, ca si alte tipuri de probleme, se poate rezolva prin multe tipuri de terapii : terapie cognitiv-comportamentala, terapii corporale si respiratorii, terapii creative, tehnici de relaxare etc. Este importanta nu neaparat tipul de terapie ci si motivatia persoanei pentru a rezolva problema. Mai importanta ca fobia in sine, este ceea ce a generat-o, ce se ascunde in spatele ei. Fobia poate fi legata de multe aspecte din viata persoanei, pe care ea le va analiza in cadrul sedintelor de psihoterapie. Uneori este de ajuns sa-si rezolve o fobie, pentru a se simti bine, alteori nu. In societatea actuala (pina si cuvintul societate are conotatia de "a fi mai multi") este posibil ca multe persoane sa fi uitat de propria persoana si sa se simta singure cind de fapt sint cu ele insele. Uneori persoanele care prefera sa fie singure sint considerate ciudate, asa ca exista si un mimetism social in acest sens. Fobia de singuratate poate o fuga de sine a persoanei.

Psihoterapeut Cristiana Alexandra Levitchi
Sensart